ΕΛ | ΕΝ

πατήστε enter για να αναζητήσετεNέα

Climathon στο Λαύριο

4 Οκτωβρίου, 2023

Οι νέοι συνεργάζονται και προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή νέων, οι οποίοι εργάστηκαν σε έξι ομάδες εργασίας, πραγματοποιήθηκε το «Climathon» στο Λαύριο, ένα διήμερο Συνέδριο ιδεών, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Η εν λόγω πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Μηχανουργείο του Δήμου Λαυρίου και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Επίπλευσης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

«Το Λαύριο του Αύριο: Σκεφτόμαστε όλοι μαζί λύσεις για την πόλη του Λαυρίου, με στόχο το μετριασμό και την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή» ήταν η θεματική του Συνεδρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι πολίτες -έχοντας την καθοδήγηση μεντόρων- κλήθηκαν να διαμορφώσουν ολιστικές προτάσεις, που μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα της περιοχής και της πόλης και αφορούν διάφορους τομείς ενδιαφέροντος.

Την πρώτη ημέρα, Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησαν το Στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, Δρ. Δήμητρα Κουμπάρου, ο Δήμαρχος Λαυρίου, κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, κ. Γιώργος Βακόνδιος, η HeadofSustainability, ESGandClimateChangeDepartment στο ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Μαρία Χρησταντώνη και ο Καθηγητής ΕΜΠ στη Σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών και Αντιπρόεδρος ΔΣ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος.

Από την πλευρά τους, η Υποψήφια Διδάκτωρ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ερευνήτρια στο ΕΚ ΑΘΗΝΑ, κυρία Λυδία Παπαδάκη, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, ενώ η Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών &στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας, Πρόεδρος στο European Association of Environmental Resource Economists, Διευθύντρια Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Πρόεδρος SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe,κυρίαΦοίβη Κουντούρη, παρουσίασε το UN SDSN Global Climate Hub. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Επικοινωνιολόγος, Ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας, κ. Θάνος Μπελαλίδης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών του χώρου και στη συνέχεια εργάστηκαν, με σκοπό να αναπτύξουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις.

Τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, 24 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των μεντόρων τους, σε ομάδες και ανέλυσαν συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως η ενεργειακή απόδοση, η προστασία της υγείας των πολιτών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής κ.ά. Οι ιδέες και οι προτάσεις τους, οι οποίες κατατέθηκαν με σκοπό την επίλυση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης παρουσιάστηκαν στο κοινό και την κριτική επιτροπή του «Climathon».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διακρίθηκαν τρεις ομάδες, οι οποίες έλαβαν και τα νικητήρια έπαθλα. Η 1ηομάδα, «TheLavrionProject», παρουσίασε ένα ολιστικό αναπτυξιακό όραμα για το Λαύριο. Η 2η νικητήρια ομάδα, «GreenIdeas», πρότεινε μία σειρά λύσεων, σχετικά με την ευρύτερη διαμόρφωση του χώρου του Λαυρίου, την κινητικότητα, τη διαχείριση ενέργειας, την πράσινη επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ευαισθητοποίηση και δράση. Η 3η ομάδα, «GreenGuard», παρουσίασε την ιδέα της δημιουργίας μιας εφαρμογής, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους του πολίτες της Λαυρεωτικής, ενισχύοντας θέματα ενημέρωσης, ανταλλαγής ιδεών και συμμετοχής σε πρωτοβουλίες.

Το «Climathon» στο Λαύριο διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στο πλαίσιο του έργου: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: https://www.ypengreenpolicy.gr/

Πηγή: https://news.b2green.gr/38441/climathon

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Η εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.» συστάθηκε το 2001, βάσει του Ν.2932/2001 «Μετατροπή Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες»

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ